topp logo
Email
     Start  |  Meriter  |  Rally  |  SB Project  |   Kontakt  
gula bollar
Historien om marinmotorn Öla

På 70-talet var Stefan ansvarig för bl.a. Bosch tändstiftskatalog "från ax till limpa". Det innebar insamlande av uppgifter dels från tyska kataloger mm, men också praktiska prov. Proven gick ofta till så att kunder - konsumenter, verkstäder och återförsäljare som hörde av sig med tändstiftsfrågor fick prova olika tändstift. Stefan drog sedan erfarenheterna av detta.
Därefter skrev Stefan manus för tabeller och texter, utarbetade layout och lämnade resultatet vidare för sättning och tryckning.
Hösten 1970 när Stefan kom till slutet på avsnittet inombordsmotorer fanns det plats över sist i alfabetet efter "Wickström".
Marinmotorer blir ofta mycket gamla eftersom de inte går så många timmar per år och gamla inombordsmotorer har kärnfulla namn som "Fors", "Göta", "Albin" m.fl. Sist i alfabetet "uppfann" Stefan då "Öla". De första två modellerna döptes till "P&L", vilket ju betyder Pripp och Lyckholm, ett anrikt ölbryggeri. Nästa modell hette "P2B" dvs. Prippens mellanöl. Att man behöver klass tre för hård körning är ju självklart.

Rekommendationstabeller kopieras friskt mellan konkurrenter och kollegor i olika länder och eftersom Bosch var marknadsledare kopierades Stefans tändstiftskatalog av många. Alla tog inte med Öla, men bl.a. i den danska Boschkatalogen var Öla med. Kollegorna i Danmark fick givetvis reda på att de hade blivit lurade, men även danskar har humor. Några månader senare publicerar de ett supplement med ändringar och rättelser. Under Öla står det: "utgått på grund av för låg litereffekt".
Det här var på våren och den 1 april sände Stefan ut ett Tekniskt meddelande med tändstiftsrekommendation för motorn "Grant" som tillverkades i norra Storbritannien. Grant hade bara en modell: "75cc högtändning". I nästa katalog fick Öla tilläggstexten: "för högre litereffekt se Grant". Senare fick Grant ytterligare två modeller nämligen "Storgrogg" och "Lillgrogg".


Höjdpunkten på historien är när General Motors dotterbolag AC Delco publicerar en europakatalog tryckt i Belgien med Ölas tre första modeller.Montera Själv Boken

Motortekniska Klubben

Uttrans Vägförening

Marinmotorn Öla

IFL


    |    |    |    |   

Copyright © Stefan Bergin, 2005